Pogosta vprašanja

Kaj je vključeno v ceno odprave?

V stroške odprave so načeloma vračunani vsi stroški – prevoz, prehrana, skupna oprema, srečanja pred jamboreejem, vstopnine, tabornina, turistično zavarovanje za tujino, … Udeleženci morajo poskrbeti le za svojo osebno opremo (kot npr. za taborjenje) in nekaj žepnine za lastne potrebe (spominki, kakšen sladoled ipd.).
V IST ceno je vključena tabornina in oprema odprave. Za ostale stroške (letalska vozovnica, potovanje po Koreji ipd.) poskrbijo IST udeleženci sami.

Kako je z denarjem in plačevanjem v Koreji?

Denarna valuta je korejski won – oznaka KRW. Denarja se ne da dobiti v Sloveniji, je pa v Koreji povsod (z izjemo prodajalcev na ulici) možno plačati s kartico. Priporočamo uporabo predplačniških (debetnih) kartic, ki jih izdajajo slovenske banke in tudi tuje (npr. N26 ali Revolut). Gotovino je možno dobiti z menjavo evrov ali z dvigom denarja na bankomatu (preverite strošek dviga na bankomatu tuje banke izven evroobmočja).

Kolikšen deleže prijavnine je tabornina in letalska karta?

900 USD je strošek tabornine, 1000 EUR letalska karta

Kaj krije zavarovanje rizika odpovedi?

Zavarovati bo mogoče celotno potovanje po Koreji – torej letalske vozovnice, tabornino, nastanitve v Koreji ipd. Zavarovati ni mogoče srečanj v Sloveniji pred jamboreejem (teh se bodo udeleženci ali udeležili ali pa jih ne bo in tudi stroški ne bodo nastali), opreme odprave (ki jo bodo udeleženci prejeli, če bo že naročena) in podobnih stroškov. To pomeni, da bo mogoče z rizikom odpovedi zavarovati dobršen del zneska. Trenutno zavarovalnice še ne želijo skleniti zavarovanja, to bo mogoče eno leto pred jamboreejem. Takrat bodo tudi znani natančni pogoji zavarovanja in premija, trenutno pa veljajo v razpisu zapisane ocene.

Viza in potni list

Vsi udeleženci potrebujejo izpolnjeno najavo vstopa (K-ETA), ki jo prinesejo na odhod v elektronski obliki (na telefonu) in natisnjeno.

Kakšni so vstopni pogoji za Korejo?

Poleg izpolnjene najave vstopa (K-ETA) na dan pisanja odgovora (maj 2023) niso predvideni nobeni posebni pogoji (niti glede covida). Vsi udeleženci se bodo morali držati navodil in pogojev, ki bodo veljali na dan vstopa v Južno Korejo. Ob neupoštevanju veljavnih vstopnih pogojev ne moremo zagotoviti vstopa in udeležbe na jamboreeju (velja brez povrnitve stroškov).

Cepljenja

Za vstop v državo so priporočljiva obvezna cepljenja kot v RS, kot tudi cepljenje proti COVID-19. Antimalariki niso potrebni, obveznih cepljenj ni.

Ali v Koreji delujejo mobilni telefoni?

Slovenski ponudniki nimajo sklenjenih roaming pogodb s korejskimi ali pa so cene zelo visoke. Udeležencem predlagamo, da koristijo brezžični internet (wi-fi točke), ki bo na voljo tudi na celotnem jamboree prostoru in v hotelu.

Kje bo zbor in ali lahko udeleženci vstopijo in izstopijo po poti na letališče?

Za udeležence, ki potujejo iz Slovenije, bo zbor na letališču Brnik. Udeleženci, ki potujejo iz Zagreba, se bodo zbrali v Ljubljani in bodo skupaj odšli na letališče Zagreb z organiziranim avtobusnim prevozom (Nomago). Vstop po poti zaradi logističnih težav in varnosti (pregled prisotnih, dokumentov ipd.) ni možen.

Povratek bo na letališče Brnik, za prihode na letališče Zagreb ali Benetke pa bomo organizirali povratni avtobusni prevoz do Ljubljane. Izstop po poti bo ob povratku mogoč, seznam mest s postankom bomo še objavili.

Ali se izven tabora obišče tudi katero korejsko mesto?

V okviru predodprave bomo udeležencem predlagali ogled Seoula, na voljo pa bodo tudi celodnevni izleti v Yongin, Suwon, Nami Island. V okviru programa na jamboreeju so načrtovane tri aktivnosti izven tabornega prostora (regija Jellabukdo).

Kje bomo bivali pred jamboreejem ?

Rezervirali smo hotel v centru Seoula – N hotel v predelu Dongdaemun. Udeleženci bodo nastanjeni v triposteljnih sobah s klimo in zasebno kopalnico in straniščem. Na voljo bo Wifi in električni priključek, v sobah so tudi grelci vode (morebitni napitki in instant rezanci po želji udeležencev). V okviru nastanitve je tudi jedilnica, kjer bomo poskrbeli za zajtrke in pripravo lunch paketov.

Ali bodo udeleženci lahko izbirali, s kom bodo v vodu?

Ne, vodi bodo mešani, sestavljeni tako, da bodo čim bolj pestri. Spoznavanje novih ljudi je eden glavnih ciljev jamboreeja.

Kako plačam preostanek tabornine in dodatno naročeno opremo?

Prosimo, da vse obveznosti poravnate čim prej, najkasneje do zadnjega srečanja. Podatki za nakazilo ostajajo enaki kot za vsa nakazila do sedaj:
 
   Prejemnik: Zveza tabornikov Slovenije 
   Naslov: Einspielerjeva 6, 1000 Ljubljana 
   TRR: SI56 0201 0001 4142 372 
   Sklic: 00 2001 – številka članske izkaznice udeleženca (obvezno) – člani ZSKSS vpišite 999999
   Namen: JAMBOREE 2023 in ime in priimek udeleženca

Ali moram poslati potrdilo o plačanem obroku?

Ne, potrdila o plačilu ni potrebno pošiljati.
Plačila bomo sami sproti beležili, ob koncu pa bomo kontaktirali samo tiste, za katere ne bo zabeleženega plačila. Če torej ne dobite nobenega obvestila, potem je vse urejeno in plačilo prejeto.

Prijave so že mimo, grem lahko vseeno na jamboree 2023?

Sprostilo se je eno mesto za polnoletnega člana IST (mednarodno osebje). Če bi se akcije želel udeležiti v zadnjem hipu, takoj pošlji sporočilo na jamboree@taborniki.si.

Kdaj dobijo udeleženci letalske vozovnice in kako poteka check-in?

Vozovnice imamo že kupljene – prejeli jih bodo vodniki, ki jih bodo preposlali svojim članom voda. Predhodna spletna prijava (check-in) ni potreben, ker moramo v vsakem primeru na check-in na letališču (oddaja prtljage, pregled K-ETA dokumenta s strani letališkega osebja ipd.).

Kolikšna je omejitev prtljage?

Ob nakupu letalskih vozovnic smo poskrbeli za zakup zadostne količine prtljage za vse udeležence. Vsak potnik lahko odda 1 kos prtljage skupne mase največ 30 kg in skupne dimenzije (vsota dolžine, širine in višine kovčka/potovalke) 158 cm. Poleg oddane prtljage ima vsak potnik lahko še 1 kos osebne prtljage (npr. manjši nahrbtnik) velikosti do 55 cm x 40 cm x 23 cm in mase do 8 kg.

Ob tem naj poudarimo, da morajo biti udeleženci sposobni nositi svojo prtljago vsaj pol ure (na tabornem prostoru in po Seoulu ne bo mogoče vleči kovčkov). Zato s prtljago ne pretiravajte – več informacij o tem, kaj in kako spakirati, boste/ste dobili na zadnjem srečanju.

Koliko časa traja let?

Letimo najprej do Istanbula (čas leta dobri dve uri), nato pa nadaljujemo z letom proti Incheonu (let tja 10 ur, nazaj 11,5 ur). Ker gre za dolg let, dobijo potniki na letalu dva obroka, vseeno pa priporočamo, da udeleženci s seboj vzamejo kakšen prigrizek (frutabela, oreščki, sendvič) in steklenico za vodo, ki jo lahko natočijo na letališču in se izognejo kupovanju drage vode v plastenkah.

Kdaj dobimo opremo? Kaj, če je ne morem prevzeti pred odhodom?

Opremo bodo udeleženci dobili na zadnjem srečanju. Če udeleženca na srečanje ne bo, mora opremo prevzeti nekdo drug v njegovem imenu – zaradi velikega števila kosov opreme je žal ne moremo skladiščiti in osebno dostavljati.

Zaradi neustreznosti pokrival smo se odločili, da jih odstranimo iz nabora opreme, zato udeležence prosimo, da s seboj nujno vzamejo svoje pokrivalo. Namesto klobučkov bodo udeleženci prejeli dodatne našitke in priponke s slovenskimi motivi, ki bodo primerne za menjavo in podarjanje.

Predstavitev akcije na ZOOMU.

Če se nisi uspel udeležiti predstavitve, je tukaj povezava do spletne predstavitve:

https://drive.google.com/drive/folders/1x-Ol9JTieKI6pXBlaZyTYvyoVa-2mi0q